Παχύ έντερο - Τι είναι και ποιός είναι ο ρόλος του;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ;

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελικό τμήμα του πεπτικού- γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Το πεπτικό σύστημα είναι η ομάδα των οργάνων που μας επιτρέπουν να τρεφόμαστε και να χρησιμοποιούμε το φαγητό, που καταναλώνουμε για να τροφοδοτεί το σώμα μας.

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;

Το παχύ έντερο διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τις τροφές που προσλαμβάνει. Παρακάτω φαίνεται η διαδρομή που ακολουθεί η τροφή μέσα στο σώμα.

  1. Η διαδρομή ξεκινά στο στόμα, όπου η τροφή μασιέται με τα δόντια και κόβεται σε μικρότερα κομμάτια.

 

Οι σιελογόνοι αδένες απελευθερώνουν τα απαραίτητα υγρά για να βοηθήσουν στην όλη διαδικασία και η γλώσσα μέσω των κινήσεών της και το σάλιο μετατρέπουν την τροφή σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, ικανά να χωρέσουν στον οισοφάγο. Ο οισοφάγος είναι ένας  σωλήνας μήκους περίπου 25 εκ. που συνδέεται με το στομάχι. Οι μύες του οισοφάγου οδηγούν την τροφή  στο στομάχι.

 

 

  1. Στο στομάχι, τα γαστρικά υγρά - πρωτεΐνικές ουσίες που ονομάζονται ένζυμα – διασπούν την τροφή σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Το στομάχι διαθέτει ένα πολύ ισχυρό μυικό σύστημα που πρακτικά αναδεύει την τροφή, μέχρι να καταλήξει να είναι ένα κρεμώδες υγρό. Αυτό το υλικό κινείται μέσα στο λεπτό έντερο.

  1. Στο λεπτό έντερο, τα σωματίδια της τροφής καθίστανται ακόμη μικρότερα. Περισσότερα ένζυμα από το πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη αναμιγνύονται με το περιεχόμενο του λεπτού εντέρου.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, απορροφώνται μέσω των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επένδυση του λεπτού εντέρου, όλες οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Το αίμα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και στα άλλα όργανα του σώματος. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την διαδικασία ανανέωσης των  κυττάρων και των ιστών.

  1. Ό,τι έχει απομείνει, το οποίο είναι ως επί το πλείστον υγρό, στη συνέχεια κινείται εντός του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο αποτελείται από το κόλον και το ορθό.

Το νερό απορροφάται στο παχύ έντερο. Τα βακτήρια στο κόλον διασπούν το υπόλοιπο υλικό. Στη συνέχεια, το κόλον προωθεί το εναπομείναν υλικό στο ορθό.

  1. Το ορθό είναι ένα είδος αποθήκης για τα άχρηστα κατάλοιπα της τροφής, άλλως κόπρανα. Οι μύες στο ορθό με τις κινήσεις τους ωθούν τα κόπρανα έξω από το σώμα μέσω του πρωκτού.

Η υγιεινή διατροφή είναι καλή γενικά για την υγεία σας, αλλά ειδικά μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα υγιές παχύ εντέρου. Ένα υγιές παχύ έντερο θα απαλλάσσει αποτελεσματικά τον οργανισμό, από τα κόπρανα. Με τη σειρά τους αυτά τα τελευταία είναι γεμάτα με βακτήρια, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλονται από το σώμα. Αν το παχύ έντερο δεν λειτουργεί σωστά, ο ασθενής θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και  πόνο.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί, και είναι εύκολο να θεραπευθεί και πολύ συχνά να ιαθεί οριστικά, όταν ανιχνεύεται νωρίς. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι είδους προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνετε και πότε.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΚΤΟΥ;

Οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού είναι ειδικοί στη χειρουργική και στη μη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Έχουν ολοκληρώσει  ένα πλήρως δομημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης και προηγμένης χειρουργικής εκπαίδευσης στη θεραπεία των ασθενειών αυτών, ενώ προηγουμένως έχουν πλήρως καταρτιστεί στη γενική χειρουργική και έχουν λάβει το σχετικό τίτλο ειδικότητας. Συνήθως έχουν πιστοποιηθεί ως ειδικοί χειρουργοί, έχοντας λάβει τίτλο εξειδίκευσης μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε σχετικές Ευρωπαϊκές ή Αμερικανικές εξετάσεις εξειδίκευσης. Είναι εξαιρετικά έμπειροι στην αντιμετώπιση τόσο των καλοήθων, όσο και των κακοήθων νόσων του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού και είναι σε θέση να αξιολογήσουν διαγνωστικά, να οργανώσουν τον απαραίτητο έλεγχο των ασθενών, να προτείνουν την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική  και να προβούν στην εξειδικευμένη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων που άπτονται του ειδικότερου γνωστικού τους αντικειμένου.

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS